Koordinacioni tim za praćenje pojave korona virusa oformljen je na Cetinju, sa ciljem sprečavanja i ranog otkrivanja infekcije novim 2019 n-Cov, saopštila je direktorica bolnice Danilo I, Sonja Radojičić, gostujući u programu Radio Cetinja. Ona je kazala da je bolnica pripremljena organizaciono i kadrovski u slučaju pojave virusa, te da uskoro očekuju specijalizovanu opremu.Gošća Radio Cetinja bila je i epidemiološkinja Milena Popović Samardžić koja je savjetovala građane kako da se ponašaju u slučaju pojave korona virusa, naglašavajući da treba da ostanu kući ukoliko posumnjaju da su zaraženi, te da se odmah jave putem telefona izabranom ljekaru koji će im dati instrukcije, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa.

Zbog moguće pojave korona virusa, cetinjska bolnica će dobiti novi respirator, a ispražnjen je jedan dio internog odjeljenja za izolacione sobe, istakla je Radojičić.

Nadamo se nabavci bar još jednog respiratora, iako smo iskazali potrebu za dva, jer cetinjska bolnica ima jedan respirator za podršku operisanim pacijentima.Jedan dio Internog odeljenja, 14 bolesnickih krevrta smo izolovali za eventualnu epidemiju.Mislim da smo solidno pripremljeni, vrlo svjesni rizika, vodimo računa o tome kako da se što bolje organizujemo i informišemo. Veoma je važno da se ne širi panika. Ljekarima i ostalom medicinskom osoblju u slučaju pojave korona virusa pomagaće volonteri Crvenog krsta i geronto domaćice, koje će od utorka obilaziti starije pacijenate.Oni su prethodno  edukovani od strane epidemiološkinje Milene Popović Samardžić. Intezivno radimo na tome, moramo svi da budemo jedna velika porodica i tim, koji će našim građanima biti od pomoći. Suština je da se sva starija lica obiđu, da se dogovorimo sa izabranim ljekarima, da se ti pacijenti obiđu, jer u slučaju da oni budu dolazili u Dom zdravlja ili se budu nepotrebno smiještali u bolnicu, može doći do rizika da se inficiraju.Takođe, napravili smo algoritam ulaza i izlaza pacijenata, i eventualnog transporta do Klinike za infektivne bolesti i Kliničkog centra. Oformili smo koordinacioni tim na nivou grada – kazala  je ona.

Radojičić je navela da  je otežavajuća okolnost to što još uvijek traje sezonski grip, a prema njenim riječima, izvjesno je da će trajati još mjesec dana. S obzirom na to, da se preklapaju dvije respiratorne infekcije, pozornost je kako kaže, ovih dana  veća.

Bitno je da na nivou Doma zdravlja spriječimo nepotreban dolazak pacijenata, i cirkulisanje  pacijenata sa hroničnim bolestima, jer ćemo im pružiti zdravstvenu zaštitu u njihovim kućama. Apelujem na građane koji mogu da odlože neke kontrole i snimanja, bar do kraja aprila, kada se najavljuje da bi epidemija mogla da stane odnosno da jenjava, da odlože  sve što se može odložiti. Potrebno je da se smanji  veliki protok pacijenata, u cilju sprečavanja prenošenja respiratorne infekcije. Koristimo priliku da apelujem na građane, da se informišu kod svojih izabranih ljekara, a ne kod medicinskih sestara – poručila je ona.

Prema riječima epidemiološkinje Milene Popović Samardžić, koordinacioni tim na nivou grada će imati zadatak da prati sve aktivnosti vezano za sprovođenje plana koji se odnosi na postupanje u slučaju pojave i rizika od širenja korona virusa. Ona je apelovala na sve građane koji dolaze sa područja koje je pogođeno korona virusom – da se odmah jave telefonskim putem Domu Zdravlja, svom izabranom doktoru.

Za nas je najvažnije da u ovom trenutku  imamo informaciju, koji su ljudi sa teritorije opštine Cetinje  bili u kontaktu sa osobama koje dolaze iz Italije, ili da saznamo ko su osobe koje su stigle iz Italije, ili dolaze iz zemalja  koje su pogođene korona virusom. Razgovarali smo sa predstavnicima lokalne uprave o tome, kako da prikupimo podatke i registrujemo sve osobe koje dolaze iz područja gdje je prisutan korona virus, u cilju što boljeg sprovođenja zdravstvenog nadzora. Iz tog razloga je veliki značaj formiranja koordinacionog tima, jer mi sami ovo ne možemo riješiti. Kontrola predstojeće situacije moguća je samo u koordinaciji sa lokalnom upravom, sektorom za socijalnu pomoć, Crvenim krstom, Domom zdravlja i Turističkom organizacijom. Ubrzo ćemo oformirati telefonsku liniju sa dva broja, kako bi smo uredili kretanje pacijenata u slučaju pojave  inficiranih korona virusom. Građane sa respiratornim simptomima molimo da se javljaju na telefonski broj koji ćemo odrediti. Cilj je sprovođenje epidemiološke ankete i procjena rizika – da li je pacijent bio u kontaktu sa nekim ko je inficiran korona virusom, da li dolazi iz zemlje gdje postoji povećan broj inficiranih COVID-19. Ukoliko je stanje pacijenta stabilno,  praćeno blagim simptomima i znacima bolesti, praćenje i liječenje pacijenta sprovodićemo u njihovim kućama. Ukoliko se razvije teška klinička slika, dolazimo do pacijenta, preuzimamo ga, pripremljeni sa svom zaštitnom opremom i odvodimo ga u našu izolaciju, u bolnicu. Ukoliko se desi drugačije kretanje, koje nije pod kontrolom nadležnog epidemiologa, rizik za dalje širenje virusa je veći. Dakle, ukoliko pacijenti iz panike sami krenu da dolaze u Dom zdravlja , postoji mogućnost da se zaraze i oni koji su zdravi. S obzirom da veliki broj zaraženih korona virusom imaju blagu klinički sliku ili pak potpuno asimptomatsku, oni sa epidemiološkog stanovišta predstavljaju najveći rizik za nastanak i širenje epidemije. Upravo oni šire virus u populaciju i ne znajući da ga imaju. Upravo zato je važna epidemiološka anketa, upravo zato je važno da registujemo svakog pojedinca koji dolazi na teritoriju opštine Cetinje iz područja pogođenih korona virusom ili osoba koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima infekcije COVID-19. Cilj nam je da smanjimo njihovo kretanje u periodu od 14 dana, koliko traje inkubacija, da bismo spriječili širenje virusa dalje – pojasnila  je  Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, pacijenti koji su u riziku od razvoja komplikacije i teške kliničke slike su pacijenti starosti preko 70 godina.

Kod građana ispod 70 godina korona virus izaziva blagu respiratornu infekciju. Što se tiče djece do 9 godina, uglavnom nema slučajeva obolijevanja, infekcija je asimptomatska. Djeca pokazuju dobar imuni odgovor u odnosu na ovu infekciju. Hronični pacijenti, pacijenti stariji od 70 godina su u posebnom riziku– kazala  je  Popović Samardžić.

S obzirom na to da virus izaziva respiratorno oboljenje, a manifestacija je kašalj, otežano disanje, povišena temperatura, ona je apelovala na građane da ne kašlju u otvorenu šaku,već da kašlju u savijeni lakat, ili svoju odjeću.

Ukoliko ste se nakašljali u svoju maramicu ili svoju šaku, važno je nakon toga da operete ruke sapunom ili sredstvima na bazi alkohola, a pranje ruku treba biti temeljno. Ukoliko kijate u maramicu, ona se odmah mora odložiti u smeće. Još jednom poručujemo, da ukoliko je neko razvio simptome respiratorne infekcije (otežano disanje, gušenje, kašalj, visoka temperatura) neka  najprije ostvari kontakt sa izabranim doktorom ili Domom zdravlja putem telefona i prati instrukcije. Ukoliko dođe do razvijanja teškog stanja, molim pacijente da zdravstvenu ustanovu kontaktiraju telefonom koja će nakon toga organizovati prevoz pacijenta u bolnicu. Svaki pacijent sa respiratornim tegoba mora dobiti masku kako bi se spriječilo diseminovanje virusa kapljičnim putem usljed kašljanja ili kijanja– poručila je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, mnogi građani se pitaju, čemu  ovolika pozornost i organizacija, ako virus izaziva  blagu respiratornu infekciju.

Brine nas veliki epidemiološki potencijal virusa, brzo širenje i veliki broj oboljelih u kratkom periodu. Jedan od najvećih izazova potencijalne epidemije korona virusom je opremljenost bolnica respiratorima ukoliko dodje do masovnog obolijevanja. Upravo taj povećani broj pacijenata jednovremeno može biti u potrebi za respiratorom zbog brzog razvoja fibroze pluća. Iz tog razloga važno je kontrolisano kretanje ka i u zdravstvenim ustanovam. S toga još jednom apelujemo na sve koji su bolesni, koji dolaze iz rizičnih područja – da ostanu kući, da se izabranom doktoru ili nadležnom epidemiologu javljaju putem telefona. Važno je znati da svi koji su inficirani COVID-19 virusom neće razviti  simptome, a hoće širiti virus u populaciji –  naglasila je Popović Samardžić .

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sa porastom temperature vazduha i dolaskom toplijih dana, očekuje se jenjavanje cijele situacije, kazala je ona.

Virus će se, kako se smatra, porastom temperature, ponašati slično virusu gripa, kada bi se moglo očekivati smanjenje broja oboljelih i inficiranih. Očekujemo da ćemo biti bezbjedniji, ali imajte na umu, da je ovo ipak novi virus i da, i mi sami saznajemo o njemu u hodu – zakljuljčila je Popović Samardžić.

U cilju edukacije stanovništva, naše sagovornice su najavile da će građani na kućnu adresu dobiti liflete sa informacijama kako da zaštite sebe i svoju okolinu, koji su to važni koraci koje  treba ispoštovati u slučaju pojave Korona virusa.

Izvor: Cetinjski list

BOLNICA DANILO I PRIPREMLJENA ORGANIZACIONO I KADROVSKI U SLUČAJU POJAVE KORONA VIRUSA, STIŽE I SPECIJALIZOVANA OPREMA