POŠTOVANE DAME I GOSPODO,

Uvaženi državni sekretaru Vujoviću, gradonačelniče Bogdanoviću, Vaša Ekselencijo  DEL MONACO

Drage kolege, cijenjeni roditelji

Predstavnici medija

Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim ovdje na Cetinju ispred najstarije crnogorske zdravstvene ustanove Opšte bolnice „Danilo I“ i u svoje ime. Danas smo se okupili povodom obilježavanja jedne decenije od osnivanja Odjeljenja za humanu reprodukciju.

Razvojem medicine i laboratorijskog istraživanja imamo mogućnost da primjenom nauke utičemo na rješavanje ozbiljnih zdravstvenih problema za koje se ranije smatralo da su nesavladivi. Problem liječenja steriliteta, odnosno prevazilaženja nemogućnosti ostvarenja u roditeljstvu, svakako da predstavlja segment zdravstva na koji se danas može uticati.

Za svako zvanje čovjek se mora obrazovati, a biti roditelj sigurno je najzahtjevnije, ali i najljepše ‘’životno zvanje’’, jer dijete će učiniti vašu ljubav jačom, dane kraćim, noći dužim, dom radosnijim, prošlost zanemarenom, a budućnost vrijednom življenja. Prirodna je težnja i želja  čovjeka da postane roditelj. To, međutim, nekada nije moguće ostvariti prirodnim putem, ali zahvaljujući savremenim medicinskim dostignućima, metodom vantjelesne oplodnje, koja se u našoj ustanovi sprovodi od 2007. godine, omogućeno je mnogim parovima da postanu roditelji. Uspješnost našeg Odjeljenja za humanu reprodukciju najbolje se ogleda na srećnim licima roditelja i njihove djece koji su danas sa nama, čiji su domovi, uz pomoć stručnjaka iz bolnice Danilo Prvi, ispunjeni ljubalju i radošću. Neizmjerno vam se zahvaljujem što ste došli da zajedno proslavimo naše uspjehe postignute proteklih deset godina i time još jednom pokazali da nam vjerujete.

Uvažena gospodo,

Odjeljenje za humanu reprodukciju naše bolnice osnovano je 2007. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, a sa ciljem da se poveća natalitet u Crnoj Gori. Odabrani i vrijedan tim ljudi- njih deset koliko ih rade na ovom odjeljenju doktori Željko Lazović i Zdenka Koturović, biolozi- embriolozi Slavica Knežević- Nenezić, Biljana Gligorović i Dragana Vukićević i pet medicinskih sestara svojim  radom i rezultatima  u potpunosti su  ispunili očekivanja. U proteklih 10 godina, na Odjeljenju za humanu reprodukciju rodjeno je više od  500 beba, a ove godine do 01. septembra rođeno je 20 beba. Na Odjeljenju za humanu reprodukciju godišnje pomoć zatraži oko 200 parova, od čega su 75 odsto njih kandidati za neki od postupaka asistiranih reproduktivnih tehnika. Svakoj novoj trudnoći i svakoj rođenoj bebi radujemo se jednako kao i sami roditelji i članovi njihovih porodica.

Uvaži gosti,

Ovo je i prilika, da se zahvalimo Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje, koji su prepoznali značaj  osnivanja Odjeljenje za humanu reporodukciju u okviru naše bolnice i u tu svrhu uložili oko 1,5 miliona eura, kao državi Italiji, koja je kroz posebne programe donirala Odjeljenju za humanu reprodukciju značajna sredstva. Posebnu zahvalnost dugujemo tvorcu ovog odjeljenja dr Tanji Motrenko Simić , koja je danas iz opravdanih razloga bila spriječena da bude sa nama, kao i doktorima dr Vesni Kavarić i dr Vladu Ivetiću.

Dragi prijatelji,

Donošenje novog života na svijet najsvjetliji je i najčudesniji čin. Zato je obaveza svih nas koji smo dio zdravstvenog sistema da brinemo o zdravlju populacije i omogućimo budućim majkama da u što boljim uslovima donesu na svijet svoje potomstvo.

Zato drage majke uživajte u najljepšem periodu svog života, periodu materinstva i neka vam osmjeh  djeteta uvijek bude vodilja kroz život.

Hvala Vam.

Cetinjska bolnica proslavila 10 godina rada Odjeljenja za humanu reprodukciju – Izlaganje direktorke bolnica dr Sonje Radojičić