Menadžment bolnice “Danilo prvi” trenutno radi na stvaranju uslova za bolje funkcionisanje ove ustanove, kao i na zapošljavanju novog medicinskog kadra, saopštila je u razgovoru za Radio Cetinje direktorica dr Sonja Radojičić.

Osim toga, ova ustanova radi i na usavršavanju kadrova koji treba da se vrate sa specijalizacije.

Riječ o 12 ljekara i to: radiolozi, neurolog, infektolog, epidemiolog, dermatolog, oftalmolog, ginekolog, anesteziolog, a od pomenutih, pojedine specijalnosti dobijamo prvi put – navela je Radojičić.

Kada je riječ o medicinskoj opremi ona je uglavnom starija, navela je Radojičić, ističući da će bolnica od Ministarstva zdravlja dobiti šest novih aparata u narednih pet godina, jer je potrebno da se ispoštuje tenderska procedura.

Dobićemo aparat za anesteziju, za uho i oftalmologiju, zatim ergometrijski test, te novi ultrazvučni aparat za kardiologiju – najavila je Radojičić.

Ona je govorila i o aktuelnim problemima ove ustanove, kalorijskom testu koji ne radi od januara i liftu koji je star preko trideset godina.

Lift bolnice je žila kucavica za sve operativne grane: ginekologiju, pedijatriju sa neonatologijom i treba ga što prije promijeniti. Aparat za kalorijski test koji je jedini u Crnoj Gori ne radi od januara. Nabavka novog je pet hiljada eura, to je ipak mala cifra, naročito ako znamo da opslužuje veliki broj pacijenata. Hitno nam je potreban i novi oparacioni sto. Takođe, imamo problem sa dvorištem i otpadnim materijalom – kazala je Radojičić.

Ova ustanova insistira već dugi niz godina na rekonstrukciji zgrade nekadašnje dječije bolnice, istakla je Radojičić, naglašavajući da bi to bilo veoma značajno, ne samo za bolnicu „Danilo prvi“, već i za Cetinje.

Ovaj projekat je davno napravljen, to bi mnogo koštalo i bilo bi od velike pomoći i značaja da se svi uključimo u rješavanje problema stare dječije bolnice. Projekat je zamišljen na taj način da imamo mini urgentni blok, polikliniku sa specijalističkim ambulantama i prostor za laboratorijske analize. Tu bi se mogla smjestiti i radiološka dijagnostika , jer je ovo jedina bolnica koja nažalost nema skener – istakla je Radojičić.

Saradnja sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje je, prema riječima Radojičić korektna, ali sa lokalnom upravom bi, kako je kazala, mogla biti bolja.

Bilo bi dobro da se Cetinjani, lokalna uprava i svi mi okrenemo našoj bolnici koja je najstarija u državi i treba da predstavlja ponos ovog grada. Ne kažem da sadašnje stanje nije dobro, ali uvijek može bolje – zaključila je Radojičić.

Bolnica „Danilo prvi“ izgrađena je za vrijeme vladavine knjaza Nikole 1873. godine. Danas bolnica ima šest odjeljenja i šest službi, a raspolaže sa 100 kreveta.

Direktorica dr Sonja Radojičić u intervjuu za Pobjedu Bolnica “Danilo I” treba da postane baza Medicinskog fakulteta