Donatorsko veče, na kojem je prikupljeno preko 40 hiljada eura za opremanje cetinjske bolnice „Danilo prvi“, održano je sinoć u Vladinom domu na Cetinju u organizaciji Rotari kluba iz Budve i uz pomoć Prijestonice Cetinje.

Ovo je drugi global grant projekat „Prva crnogorska bolnica – moj prvi dom“ čiji je cilj prikupljanje značajnih sredstava u iznosu od 183.000 eura za nabavku savremene medicinske opreme za odjeljenja ginekologije, hirurgije i pedijatrije u cetinjskoj bolnici, kazala je direktorica bolnice „Danilo prvi“ dr Sonja Radojičić. 

Ova donacija je značajna iz prostog razloga što ćemo dobiti novu medicinsku opremu. Pojedinih aparata nijesmo ni imali. Centralni sterilizator cetinjska bolnica nije imala, oslanjali smo se na Klinički centar za te stvari. Ovo nam je jako značajno i jako smo poneseni time što je Rotari klub izabrao cetinjsku bolnicu odnosno prvu crnogorsku bolnicu za donatorsku misiju – istakla je Radojičić.

Predsjednik Rotari kluba Budva Predrag Milašević je naglasio da ovaj projekat za njih ima poseban značaj. Prvenstveno zato što je u pitanju najstarija bolnica u Crnoj Gori u koju se takođe usmjeravaju i građani Budve i zato što Cetinje zaslužuje da svoj zdravstveni kadar sačuva i omogući mu još bolji rad na korist svih građana. Ukazujući na značaj Rotari kluba, on je istakao da su jedina nevladina organizacija koja ima stalno mjesto u Ujedinjenim nacijama.

Rotari se u svom djelovanju opredijelio da osnažuje društvo i pojedince, opredijelili smo se za sistemsku akciju koja pomaže svima. Opšta bolnica na Cetinju ima takve pojedince koje će osnažiti novim sredstvima, lakše izaći u susret zdravstvenim potrebama građana, osobito žena u reproduktivnom dobu, djece i mladih. Inače, Rotari pokret pa samim tim i Rotari Budva posebno pažnju posvećuje zaštiti djece i majki – rekao je Milašević.

Guverner distrikta 2483 Vladan Matić za Rotari klub Budva kaže da je jedan od najaktivnijih u njihovom okrugu, koji za tri godine radi drugi global-grant, prvi je bio za bolnicu u Kotoru, te da će i oni rado pomoći.

Distrikt će za sve ovakve projekte pružiti punu podršku, ja sam obećao Peđi i prijateljima iz Budve da će od distrikta dobiti najmanje šest i pol hiljada dolara. Mislim da će biti i više i želim da ovoga leta „Danilo prvi“ ima novu opremu – kazao je Matić.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan poručio je da su spremni da rade i da se mijenjaju na bolje doprinoseći tako gradu i da će Prijestonica Cetinje i dalje biti najčvršći oslonac Bolnici „Danilo prvi“ kao i do sada.

Cetinjska bolnica simbol je Crne Gore, one hrabre koja je u svom izrastanju po mnogočemu bila prva – pa i po tome da ima lječilište za svoje heroje i njihove familije i sve one kojima je pomoć bila potrebna. Dragi prijatelji, Bolnica na Cetinju je započeta iz dobročinstva, ljubavlju crnogorskog knjaza Nikole, koji je prodao darove koje je dobio na krštenju sina Danila, da bi je sagradio. Ta briga o drugima ni danas ne manjka zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, na što smo kao grad veoma ponosni – kazao je Kašćelan.

Doprinos Donatorskoj večeri dali su Ministarstvo kulture, Prijestonica Cetinje, Senat Prijestonice, Opština Budva, kao i pojedini privrednici i pojedinci.

Događaj su svojim nastupima obogatili brojni predstavnici kulturnog i zabavnog života: KUD „Njegoš“, grupa „Perper“, organizacija The Books of Knjige, Dušanka Belada, predstavnici Muzičke akademije i drugi.

Da podsjetimo, na donatorskoj večeri ovog Rotari kluba održanog u Budvi krajem prošle godine, prikupljeno je 50.000 eura za bolnicu „Danilo prvi“.

NA DONATORSKOJ VEČERI PRIKUPLJENO PREKO 40 HILJADA EURA ZA BOLNICU „DANILO PRVI“