Odjeljenje za humanu reprodukciju Opšte bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju bilježi impozantne rezultate. Od osnivanja ovog odjeljenja 2007. godine do danas urađeno je preko 1.600 postupaka i rođeno je preko 550 beba, saopštio je za Dan načelnik tog odjeljenja Željko Lazović.

Prema njegovim riječima, problem neplodnosti u Crnoj Gori nije izražen ni manje ni više nego u ostalim zemljama u regionu.

“Svaki šesti par ima taj problem. Ono što je karakteristično jeste da je problem podjednako zastupljen i kod žene i kod muškarca, odnosno po 35 odsto, a u preostalih 30 odsto je problem prisutan i kod jednog i kod drugog partnera. Primjećujemo u svakodnevnoj praksi da parovima treba dosta vremena dok ne dođu kod ljekara koji se usko specijalizovano bave ovim problemom. Postoji strah pacijenata da se suoče sa problemom, pa se zbog toga izgubi dragocjeno vrijeme, a nekada, nažalost, ni izabrani ginekolog ne odreaguje na adekvatan način”, kazao je Lazović.

Kako je pojasnio, ako žena ima ispod 35 godina, poslije jedne godine pokušaja bez uspjeha da ostvari trudnoću, treba da bude upućena u neki od centara za liječenje neplodnosti, a ako je starija od 35 godina, onda to treba uraditi već poslije šest mjeseci.

“Odjeljenje za humanu reprodukciju je namijenjeno za ispitivanje i liječenje neplodnih parova, i to kako žene tako i muškarca. Na odjeljenju su stalno zaposlena dva ginekologa supspecijalista za fertilitet, tri embriologa i pet medicinskih sestara, a honorarno je angažovan urolog. Rezultati i stopa uspješnosti su u skladu sa stopom u razvijenim evropskim zemljama, a to znači da svaka treća žena koja je u postupku IVF ostvari trudnoću, a otprilike svaka četvrta rodi zdravo terminsko dijete. Nažalost, jedan procenat trudnoća završi se gubitkom ploda”, naglašava on.

Za prvih sedam mjeseci, dodaje, ove godine urađeno je 115 postupaka IVF, 70 insjemenacija, 300 histeroskopija i 380 prvih pregleda, što je zahtijevalo jednu savršenu organizaciju posla i efikasnost u radu cijelog tima.

“Zahvaljujući takvom odnosu, kod nas ne postoje liste čekanja ni za jednu proceduru. Posebno moram istaći da smo za histeroskopske procedure jedini centar u državnom zdravstvu u Crnoj Gori za cjelokupnu patologiju koja se može riješiti ovom tehnikom”, istakao je Lazović.

On je naglasio da je Odjeljenje za humanu reprodukciju ove godine opremljeno novim ultrazvučnim aparatom nabavljenim iz sopstvenih sredstava bolnice i donacijom Ministarstva saobraćaja u vrijednosti od 15.000 eura. Takođe, bolnica “Danilo Prvi” je iz sopstvenih sredstava kupila i frižider za IVF laboratoriju sa kontinuiranim praćenjem temperature, u vrijednosti od 6.000 eura, kao i aspiracionu pumpu u vrijednosti od 5.000 eura.

“Ova oprema će svakako još više doprinijeti unapređenju našeg rada i povećanju bezbjednosti i uspješnosti za pacijente. Rezultati su dobri, prvenstveno zbog jednog veoma profesionalnog odnosa svih zaposlenih i jednog kolektivnog duha koji krasi naše odjeljenje, a što naši pacijenti prepoznaju i ukazuju nam povjerenje”, istakao je Lazović.


https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=709909&datum=2019-08-25

Rođeno 550 beba iz epruvete