Ne postoji ljepši osjećaj od toga da ste u prilici da pomognete pacijentu i spasite mu život, ali isto tako da priteknete u pomoć kolegema kada im je to potrebno. Zbog nedostatka kadra u oblasti anestezije sa kojim cetinjska Bolnica ima problema, došao sam na poziv direktorke cetinjske bolnice dr Sonje Radojičić još prošlog ljeta sa mojim kolegama iz Kliničkog centra Kragujevac ali i sada, kada je aktuelna epidemija koronavirusom, kaže u razgovoru za CdM dr Vladimir Vukićević, specijalista anesteziologije i reanimatologije, načelnik Anestezije pri Urgentnom centru kragujevačkog Kliničkog centra.

On ističe da mu je posebna čast i zadovoljstvo da sa kolegama u najstarijoj crnogorskoj bolnici podijeli iskustva iz oblasti anestezije sa reanimacijom, u liječenju COVID pacijenta pomogne koliko je to moguće.

“Dakle nije mi prvi put da sam u OB Cetinje, postao sam prijatelj ove zdravstvene ustanove. Doktorka Sonja mi je ponudila saradnju da ordiniram u ljetnjim mjesecima kada su godišnji odmori bili u toku i kada je bio problema sa anesteziolozima u njihovoj ustanovi, još prošlog ljeta. Radio sam prije deset godina u Kliničkom centru Crne Gore ali na Cetinju do ovog poziva nijesam nikada. Vidio sam da se radi o maloj bolnici koja je odlično organizovana. Ovi ljekari su poznati cijeloj Crnoj Gori ali i šire, s obzirom da su mnogi profesori i ljekari iz regiona ordinirali i operisali u ovoj ustanovi. Imaju sjajnu humanu reprodukciju, otorinolaringologiju, lijepo rade opštu hirurgiju i ginekologiju. Ovo je, moram da kažem, odabrana ekipa zdravstvenih radnika koja radi odlično svoj posao”, istakao je Vukićević.

Dr Vladimir Vukićević ljekarsku karijeru započeo u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Aranđelovcu 2001. godine. U Centru za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Kragujevac počeo je da radi 2003. godine, gde je i danas. Završio je specijalističke studije iz anesteziologije i reanimatologije. Bio je i načelnik Odeljenja terapije bola.

“Kontinuirana edukacija je suštinski važna, da vidiš do kojih granica idu ljudi koji mnogo više znaju, a ne da sa završenim fakultetom misliš da si sve naučio. Značajna iskustva stekao sam kroz edukaciju u jednoj od najvećih bolnica u Americi – Washington Hospital Center Arthur St. Andre. Takođe, radio sam i u Kuvajtu godinu dana. Inostranstvo je veliki test za sve nas, naročito ako govorimo o zemljama Bliskog Istoka, koje se mnogo razlikuju od našeg načina života. I druge kolege odlaze ne samo zbog novca, nego i iz potrebe da vide gdje su u poslu u odnosu na druge, obezbijede drugačije okruženje za rast djece i njihovo obrazovanje. To je i potreba i izazov. Zaključio sam da, uz adekvatno znanje stranog jezika i dovoljnu spremnost da se prilagode novim sistemima, različitim kulturama, naši zdravstveni radnici uspešno obavljaju posao lekara I medicinskih tehničara u zdravstvenim ustanovama širom sveta”, naglašava dr Vukićević.

Prema njegovim riječima u poslu anesteziologa timski rad je nešto što se podrazumijeva, od čega umnogome zavisi ishod liječenja.

“Medicina je kolektivni sport, dogovaranje, prihvatanje savjeta, gledanje sa više strana. Meni takav živi duh odgovara, donosim ga i kući, takav sam privatno”, kaže Vukićević.

On objašnjava da ako bi slikovito opisao posao anesteziologa onda je to ljekar sa deset ruku.

“Anesteziolog ne gubi vrijeme, hrabar je, brzo misli… Posao mnogo uzima ali i mnogo daje kad vidiš rezultate svog rada u preživljavanju nekog pacijenta i sreći njegove porodice. Kao i svaki posao i ovaj u neku ruku može da podlegne rutini, ali životne situacije i pridošli pacijenti nose nešto potpuno novo. Zato u našem poslu nema opuštanja, svaki novi slučaj je priča za sebe i nikad nijesi dovoljno iskusan da ne bi naučio još, što ne može da te ponovo zaintrigira. S godinama stičem utisak da sam sve oprezniji. Ta energičnost, radoznalost i pokretljivost uklapaju se u moj karakter. I privatno sam takav. Stalno sam u pokretu, u potrazi za novim aktivnostima, avanturama i saznanjima”, istakao je dr Vukićević.

Nova COVID situacija, kako naglašava, nas je sve izmijenila ili ozbiljno mijenja u načinu razmišljanja, rada, mijenja naše životne stavove, način života.

“Naš poziv je takav da moramo i tome prići krajnje stručno, profesionalno, ne pokazati one slabosti koje svi u sebi nosimo”, zaključio je dr Vukićević.

U cetinjskoj bolnici odabrana ekipa ljekara radi odličan posao