U adaptaciju i rekonstrukciju objekta, kao i nabavku medicinske opreme iz sopstvenih sredstava, sredstava Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i donacijama za posljednje četiri godine, u najstariju crnogorsku bolnicu na Cetinju, uloženo je više od 690.000 eura, dok je samo u ovoj godini više od 250.000 eura i to: za medicinsku opremu preko 170.000, a za građevinske radove više od 80.000 eura, istakla je za CdM direktorka Opšte bolnice Danilo I dr Sonja Radojičić, mr sci.

Prema njenim riječima, za posljednje četiri godine obnovljena je medicinska oprema u vrijednosti od 340.000 eura.

“Nabavkom neuronavigatora kranijalnih živaca sa BIS aparatom za dubinsku anesteziju, u 2019. godini, omogućen je lakši i kvalitetniji rad ljekara hiruga i otorinolaringologa, za komplikovane operacije štitaste žlijezde i srednjeg uha, a time komforniji tretman pacijenata. Ove godine kupljeni su i ultrazvučni aparati za Odeljenje humane reprodukcije i Radiologiju, u vrijednosti od 55.000 eura, novi holter aparati (ritma i krvnog pritiska), kalorimetrijski aparat za Otorinolaringologiju, sterilizator za Humanu reprodukciju, CTG za Ginekologiju, a očekujemo kardiološki ultrazvuk, koji je planiran za Cetinjsku bolnicu petogodišnjim planom Vlade i Ministarstva zdravlja”, istakla je dr Radojičić.

Ona je kazala da je OB Cetinje ove godine, u vrijednosti od 20.000 eura, adaptirala i osavremenila koronarnu jedinicu, za tretman najtežih kardioloških pacijenata.

Prema njenim riječima, poslije više od tri decenije, cetinjska Bolnica je dobila novi lift, u vrijednosti od 57.000 eura i time obezbijedila lakšu dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, što je bio gorući problem više godina u ovoj ustanovi.

“Za potrebe Oftalmologije u ovoj godini dobili smo kompjuterizovano vidno polje u vrijednosti od 9.000 eura, a za Ginekologiju sa akušerstvom aparat za skrining sluha novorođenih beba u vrijednosti od 5.000 eura, petogodišnjim planom Ministarstva zdravlja. Informatizacijom zdravstvenog sistema, sopstvenim sredstvima i sredstvima Fonda za zdravstveno osiguranje, obnovljen je veći dio računarske opreme. Dolaskom specijaliste dermatovenerologa, oformili smo i ovu ambulantu opremivši je potrebnom medicinskom opremo”, kazala je dr Radojičić i dodala da je u toku ove godine, rekonstruisan dio kanalizacione mreže i veći broj bolničkih kupatila u vrijednosti od 30.000 eura.

“Veliku zahvalnost dugujemo svim prijateljima cetinjske Bolnice, svakom pojedincu, društveno odgovornim firmama, Prijestonici Cetinje, a posebno bugarskoj Ambasadi, Specijalnom tužilaštvu, Ministarstvu kulture i Rotary klubu Budva koji su pomogli da u ovoj godini realizujemo urađeno”, naglasila je Radojičić.

Direktorka je najavila da se u jubilarnoj 145 godini, od početka rada najstarije Crnogorske bolnice, u 2020.godini očekuje realizacija projekta adaptacije i stavljanje u funkciju najstarije zgrade za neophodne ambulante poliklinike i dijagnostike, uz maksimalnu podršku Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja.

“Početkom naredne godine realizivaćemo donaciju Rotary kluba Budva u vrijednosti 158.000 eura i time obnoviti novom medicinskom opremom odeljenja Ginekologije, Hirurgije i Pedijatrije. Dobićemo nove ginekološke stolove, ginekološke lampe, topli sto za bebe, CTG aparat, radiofrekventni nož, satelitska svjetla za hiruršku salu, centralni sterilizator za ustanovu , novi inkubator za novorođenčad”, istakla je Radojičić.

Iskreno se nadamo, kaže ona, nabavci novog rtg aparata i realizaciji projekta uređenja dvorišta bolnice, ono što nijesmo uspjeli završiti u godini za nama, a to je takođe gorući problem Ustanove.

“Moram da istaknem i to da naša bolnica ima odličnu saradnju sa svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i maksimalnu podršku i razumijevanje Vlade, Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje”, naglasila je Radojičić.

Rođeno 319 beba

U porodilištu cetinjske Bolnice, u ovoj godini rođeno je 319 beba, što je 50 porođaja više u odnosu na prošlu.  Direktorka Radojičić ističe da je na Odjeljenju za humanu reprodukciju, koje svake godine bilježi odlične rezultate, urađeno 496 histeroskopija i 207 IVF postupaka.

U OB Cetinje tokom ove godine urađeno je ukupno 1491 operacija, o čega na Odjeljenju ORL 701 operacija, hirurgiji 512 i na ginekologiji 272.

Uspješan kadar

Opšta bolnica Cetinje raspolaže stručnim kadrom koji uspješno pruža kvalitetnu, efikasnu i dostupnu zdravstenu zaštitu na sekundarnom nivou sa službama koje pružaju i tercijarni nivo kao što su Odjeljenje otorinoralingologije, Odjeljenje za humanu reprodukciju i Odjeljenje ginekologije.

“Broj posteljnog fonda je 96 ležajeva, a stalno zaposlenih186, od čega 34 doktora”, 25 specijalista i pet subspecijalista, 103 medicinske sestre, tri embriologa, jedan diplomirani farmaceut, sedam ljekara na specijalizaciji”, istakla je dr Radojičić.

U ovoj godini obavljeno je više od 35.000 pregleda u svim specijalističkim ambulantama Opšte bolnice Cetinje, što je za 1.200 pregleda više u odnosu na prethodnu godinu. Prema njenim riječima, kroz prijemnu ambulantu pregledano je 4.548 pacijenata, dok ležećih pacijenata bilo je ukupno 4.965.

“Od ove godine u cetinjskoj Bolnici, osim već ranije angažovanih konsultantanata-urologa i ortopeda, nakon zavšene specijalizacije ordiniraju specijalista neurologije, dermatovenerologije, epidemilogije i patologije, što je dodatno omogućilo dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu našim osiguranicima”, naglašava ona.

Pružaju usluge i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite

Prvi put u Opštoj bolnici Danilo I na Cetinju urađene su ove godine operacije štitaste žlijezde i operacija srednjeg uha, primjenom novog aparata za intraoperativni neuromonitoring kranijalnih živaca. Na Odjeljenju ORL, kako je kazala dr Radojičić, urađeno je 90 operacija srednjeg uha i izdato 555 slušnih aparata za sve osiguranike Crne Gore.

“Na Odeljenju Ginekologije, dolaskom ljekara iz Kliničkog centra, obnovljena je ginekološka operativa koja se duži niz godina nije radila u našoj Ustanovi. Tako je ove godine urađeno 272 operacije, što je za 83 više u odnosu na prethodnu godinu. Veći dio urađenih operacija je na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite”, zaključila je dr Radojičić i naglasila da pored uspješnog pružanja usluga sekundarnog nivoa, bolnica svojim kadrom i kvalitetom pruža i usluge tercijalnog nivoa, na šta su posebno ponosni.

Izvor: CDM

U jubilarnoj 145. godini počeće adaptacija najstarije crnogorske bolnice