Članovi Rotari kluba Budva organizovali su danas u bolnici “Danilo I” simboličnu svečanost povodom donacije medicinske opreme za Ginekološko-akušersko odjeljenje, Dječije odjeljenje i Operacioni blok.

Medicinska oprema koja je u bolnicu pristigla krajem ljeta nabavljena je posredstvom dvogodišnjeg global-grant projekta Rotari kluba Budva “Prva crnogorska bolnica “Danilo I” – moj prvi dom”.

Direktorica bolnice Sonja Radojičić kazala je da je donacija veoma značajna, a naročito zbog toga što je medicinska oprema koja se ranije koristila dotrajala.

Ovom opremom smo obezbijedili vrijedne aparate i instrumente za ginekologiju,operacioni blok i pedijatriju sa akušerstvom.  Aparaturu smo dobili krajem avgusta mjeseca, međutim nije bilo prilike da se to ozvaniči zbog sveukupne epidemiološke situacije – kazala je Radojičić.

Kako je rečeno iz budvanskog Rotari kluba, proces je podrazumijevao stalnu koordinaciju uprave bolnice i načelnika odjeljenja sa Rotari klubom Budva, koji je, posredstvom sopstvenih aktivnosti i u saradnji sa Distriktom 2483 i Rotari internacionalom, realizovao projekat kako bi se osavremenili i proširili postojeći kapaciteti pomenutih odjeljenja, olakšao rad posvećenog stručnog osoblja i poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata najstarije crnogorske bolnice. Prema riječima predsjednice Rotari kluba Budva za 2020/2021. godinu, Dijane Čelik radi se o donaciji u iznosu od 155 hilada eura.

Donaciju su pomogle brojne kompanije, preduzetnici iz zemlje, sa Cetinja kao i građani iz okruženja i iz naše države, lokalne i državna samouprava, brojni građani, ali i šesnaest Rotari klubova iz Crne Gore i Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Amerike.Velika nam je čast što smo napravili ovakvu akciju u našoj zemlji.Veoma smo ponosni – kazala je Čelik.

Zahvaljujući donacijama i učešću Rotari pokreta, obezbijeđen je  porođajni sto, ginekološki sto za preglede, 2 CTG pokretna kardiotokografa, savremena lampa za intervencije – porođaje, radiofrekventni nož za intervencije, infuzione pumpe, inkubator, topli sto za novorođenčad, satelitske lampe sa malim i velikim satelitom i led sijalicama, ultrazvučni generator, palm sat, defribilator, oprema za hitne intervencije i sterilizator.

Povezani članci