Direktorica bolnice „Danilo Prvi” Sonja Radojičić kazala je u razgovoru za „Dan” da je u toku prošle godine bila uspješna svaka treća vantjelesna oplodnja, koja je obavljena u toj ustanovi.

– U prethodnoj godini 141 pacijentkinja je ušla u postupak, a 99 je imalo embriotransfer. Procenat uspješnosti je između 30 i 33 odsto, a samo do jula je začeto osam beba, dok se podaci o novim uspješnim trudnoćama očekuju u narednom periodu – istakla je Radojičićeva.

Da se zbog poznatih razloga manji broj parova u prošloj godini odlučio da se podvrgne samom postupku VTO zbog ograničenog trajanja odobrenja Konzilijuma.

– Mi smo od 1. februara počeli s radom i do sada uradili 75 pacijenata, samo jedna pacijentkinja je u toku postupka bila pozitivna na korona virus. U tom slučaju smo zamrzli jajne ćelije – navodi Radojičićeva.

Ona ističe i da, takođe među zaposlenima u tom periodu nijesu imali pozitivnih na korona virus.

– Uz to, uradili smo oko 150 histeroskopija, naravno uz poštovanje svih preporuka što se tiče prevencije, kao i testiranje pacijenata na kovid, 48 sati prije zakazane intervencije. U 2019. u godini bez epidemije urađeno je 220 postupaka vantelesne oplodnje, a u 2020. godini 134 – poručila je Radojičićeva.

Odjeljenje za humanu reprodukciju na Cetinju osnovano je 2007. godine. Smješteno je u posebnoj spratnoj zgradi bolničkog kruga, i raspolaže sopstvenom operacionom salom, kao i opremljenom laboratorijom po direktivama EU.

Radojičićeva dodaje i da je od početka godine u ovoj bolnici bio smješten 221 kovid pozitivni pacijent.

– Liječeno je i 10 dece sa četiri majke pratilje koje su bile takođe pozitivne na virus. Sa liječenja je otpušteno 177 pacijenata, dok je osam prevedeno u druge zdravstvene ustanove – ističe Radojičićeva.

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija na Cetinju za sada se stabilizovala, a pohvalno je što se od 193 zaposlena vakcinisalo čak 90.

– Situacija je sada dobra. U poslednjih desetak dana imamo manji broj hospitalizovanih pacijenata, u gradu dnevno pozitivnih manje od 10 već danima, tako da mislim da je situacija sada bolja i stabilnija u odnosu na prethodni period – zaključila je Sonja Radojičić.

Povezani članci